UČITAVA SE

Clery

Biljka: Sorta sa visokim potrebama za hlađenjem, pogodna za kontinentalno evropsko okruženje. Biljka ima srednje jaku goru, u obliku globusa srednje jake gustine. Listovi su srednje zeleni i veoma svijetli. Visoka produktivnost.
Cvijet: Na istom nivou lista ili blago ispod, srednje veličine i veoma je bogato polenom. Cvjetanje je bogato.
Vrijeme cvjetanja: Veoma rano
Plodovi: Dug konusni oblik, redovan od prve berbe, sjajna crvena boja i ekstremno otporna na rukovanje i transport. Plodovi su veliki i homogeni, sa odličnim organoleptičkim kvalitetima, slatki i prijatnog mirisa.
Sveobuhvatna procjena: Veoma rana sorta, pogodna za kontinentalnu evropsku sredinu, predstavlja odličnu kombinaciju produktivnih, komercijalnih i ukusnih osobina. Ova sorta se lako može kultivisati kao saksijska biljka sa malom tehnikom zaštite životne sredine, imaće dobru goru i rustičnost. Pokazala je odličnu toleranciju na bolesti lista i korijena. Zahvaljujući regularnom obliku i svjetlini epiderma, plod izgleda odlično i veoma je kvalitetnog ukusa i intezivne arome.

Joly

Biljka: Sorta sa visokim potrebama za hlađenjem, srednje jake gore sa ne tako gustim listovima. Rustična biljka sa izvrsnom tolerancijom na bolesti lista i korijena. Robusan i efikasan korijenov sistem, biljka se dobro adaptira na korištenu(trošenu) zemlju, sa limitiranim potrebama za hranom. Produktivnost je veoma visoka. Period berbe je dug i konstantan.
Cvjetovi: Veliki cvjetovi, veoma bogati polenom, lako i brzo oprašivanje. Cvjetovi su malo ispod listova, koji stoje na jakoj stabljiki, koja nosi u prosjeku ne više od 5 pratećih cvjetova.
Vrijeme cvjetanja: Sredina sezone
Plodovi: Konusni oblik, jaka peteljka naginje se nazad kad je plod zreo, plod je velik tokom cijele berbe. Boja je sjajno crvena. Vrlo je otporan na rukovanje. Odlične organoleptičke karakteristike, slatkast ukus i odlična aroma. Plodovi su veoma izdržljivi i mogu se brati u punoj zrelosti. Odličan rok trajanja.